Blog

Hoeveel kleuren zitten er in een kleurdoos?

on 5 februari 2024

• Parachutespringen
• Reizen in je eentje, met de camper, door Canada
• Kleren dragen die je nooit zou dragen

Wat hebben we gelachen tijdens de show “dat doet ze anders nooit” van Lenette van Dongen. En ze deed heel veel anders, vanaf het moment dat je de zaal betreed. De bovengenoemde zaken had ze gedaan in het kader van “doe het eens anders”.

Ik heb gelachen van herkenning want ook ik heb nog steeds de neiging om er meer te zijn voor de ander dan voor mijzelf. Ook ik voel regelmatig in mij een borrelende bron – er is nog meer potentie in mij dan ik nu leef. Terwijl ik al zoveel rijkdom leef!

Lenette vergeleek het leven met een doos vol kleurpotloden. Welke kleuren leef jij allemaal of heb je nog niet geleefd. En voor wie mij al een tijdje volgt weet dat ik schilder en dus behalve met vormen ook veel met kleuren bezig ben. Vooral die felle. Zo stelde mijn schilder juf laatst voor dat ik nu eens een kleurenpalet ging maken zonder felrood en donkerblauw. En dan ben ik echt zoekende hoe ik dat moet doen. Zo is een bepaalde kleurkeuze blijkbaar een vanzelfsprekende gewoonte geworden.

Dat verhaal over de doos met kleurpotloden bracht mij terug naar een herinnering van wel 50 jaar geleden. Jaren droeg ik zowel in de winter als de zomer donkere kleuren. Hanneke Korteweg waar ik toen in therapie was begon daarover. Dat paste ook helemaal bij haar want zij besteedde veel aandacht aan haar uiterlijk. “Of ik niet eens andere kleuren en kleding kon dragen”. Want ik had zo leuke uitstraling en die donkere kleding verborg dat. Ik weet nog dat ik toen een witte broek en witte trui aantrok en dat ik mij zo ongelukkig voelde! Want nu kwam ik, zonder tussenstappen, helemaal in een tegenover gestelde kleur uit. Het heeft echt wel jaren geduurd voordat ik betere, kleurrijke keuzes maakte qua kleding waar ik mij thuis in voelde. Dat was een betekenisvol leerproces waarin ik mij steeds meer onthulde.

En nu lijkt de tijd aangebroken dat ik weer andere kleurkeuzes ga maken. Zowel in mijn beeldende werk als qua kleding en passend bij mijn nieuwe borrelende bronnen. Welke kleuren leef jij (nog) niet?

Frances NuijenHoeveel kleuren zitten er in een kleurdoos?

Join the conversation