Blog

Verlies van gezondheid

on 2 november 2021

Verlies kan betrekking hebben op veel verschillende gebeurtenissen. Zo begeleidde ik een man die als gevolg van ziekte minder mobiel was geworden.

Na het werk hardlopen kon niet meer. Met zijn kinderen de trap oplopen was ook verleden tijd. Autorijden kon pas weer wanneer hij een aangepaste auto had. Dit zijn zomaar een paar voorbeelden uit zijn dagelijks leven.

Proces

We staan stil bij het afscheidnemen door aandacht te besteden wat deze activiteiten voor hem betekenen. Het hardlopen is een manier van ontspannen en bezig zijn grenzen te verleggen. Met de kinderen de trap oplopen is een dierbaar ritueel; even alleen met de kinderen en ze naar bed brengen. En autorijden betekende voor hem onafhankelijkheid.

Herstel

Het stil staan bij de betekenis is pijnlijk maar geeft ook verzachting. En leidt tot een nieuwe oriƫntatie op de man en vader die hij nu is. En zo ontstaat de brug van verlies naar herstel.

Worstel je ook met de gevolgen van verlies van je gezondheid? Blijf er niet mee rondlopen maar maak een afspraak voor een gratis telefonisch oriƫntatiegesprek. Zodat je kunt onderzoeken of mijn begeleiding iets voor je.

Frances NuijenVerlies van gezondheid

Join the conversation