Blog

Van wat word ik ontslagen?

on 31 augustus 2020

Toen ik met een vriendin zat te praten over “met pensioen gaan” vergiste ik mij en zei in plaats daarvan: ik word ontslagen! Interessant verspreking toch? We moesten er natuurlijk om lachen. Maar het hield mij wel  bezig. Niet dat ik erover zat te piekeren maar meer dat ik het probeerde te doorgronden – wat zeg ik nu eigenlijk?

Het voelt ook alsof ik ontslagen wordt uit loondienst. Het is gedwongen stoppen.  Met pensioen gaat is niet iets waar je zelf om vraagt of de regie over hebt. Een andere macht bepaald dat voor mij.  Voor mij is het in ieder geval ook een markering van een overgang naar? ???  

Door associërend  op het “ontslagen worden” vroeg ik mij af ‘waar word ik van ontslagen’. Het is afscheid nemen van de plicht om hard te werken , de ander op de 1ste plaats te stellen. Mijzelf weg te cijferen. Water bij de wijn doen. Gericht zijn op buiten. Het geeft opluchting dat straks niet meer te hoeven doen.  Ik raak natuurlijk ook iets kwijt. Dierbare betekenis volle zaken waar ik afscheid van ga nemen.  Maar daarover een andere keer.

Er komt in ieder geval ruimte, ook nu al voor andere zaken. Had ik eerder het idee dat ik theologie wilde gaan studeren,  ga ik mij nu aanmelden voor een schakelklas zodat ik na 1 jaar kan afstuderen als geestelijk verzorger bij de Academie voor Geesteswetenschappen. En mij aan kan sluiten bij de vakgroep VGVZ. Reuze veel zin in. Ik houd van leren. Mijn eerdere 4 jaren op de Academie hebben mij zoveel gegeven. Een fundering voor het spirituele. Ik bouw daar graag aan verder. En het is een mooie aanvulling op mijn rouw- en verliesbegeleiding.

Het eerste boek heb ik al aangeschaft voor deze opleiding. Namelijk Existentiële zielzorg van Tjeu van Knippenberg. Ik kan haast niet wachten om het te gaan lezen.

Frances NuijenVan wat word ik ontslagen?

Join the conversation