Blog

lege stoel na overlijden

Nieuwe woorden maken

on 26 augustus 2023

Wanneer je een verlies hebt geleden is het soms zo moeilijk om de juiste woorden te vinden. Je bent als het ware in een nieuwe wereld terecht gekomen waar nieuwe woorden bij horen. Babet te Winkel kent dit fenomeen en heeft het rouwwoordenboek geschreven.

Ik citeer

Aanwezig in afwezigheid

Éen stoel aan tafel blijft al maanden leeg. Altijd dezelfde. We hebben er niks over gezegd. Ondanks dat het een fijne zitplek is, beter dan de stoel in die gekke hoe, gaan we toch op die gekke stoel zitten als we als laatste aan tafel komen. De lege plek blijft leeg.

Soms komt er bezoek. Die gaat dan op de stoel zitten. Dan halen we allemaal opgelucht adem als het bezoek weer weg en de stoel weer leeg is. Het bezoek vraagt of we al plannen hebben voor de kerst. Of we langs komen? Maar het kerstdiner dit jaar kunnen we niet verplaatsen. Een nieuwe tafel heeft geen lege stoel voor haar. Hoe de leegte een monument voor haar kan zijn. En lege plek om te bewaren.

Laat me weten of jij ook nieuwe woorden hebt gemaakt.

Frances NuijenNieuwe woorden maken

Join the conversation