Blog

We zijn elkaars getuigen. Een terugblik op de eerste Troostwandeling.

on 29 mei 2023

We keken elkaar onwennig aan. Gaan we al vragen waarvoor je bent gekomen of houden we het nog even oppervlakkig?

Ik kies voor een handdruk en een welkom heten naast het herhalen van de naam bij de begroeting. Wanneer het tijd is starten we de wandeling. We lopen achter elkaar over het Koeiepad naar Elswout. Het is een pad met fietser dus dat is veiliger. Maar ook geeft dat de mogelijkheid om de zintuigen te scherpen. Wat zie je, wat hoor je, wat ruik je en wat ervaar je. Het helpt om je weer af te stemmen op jezelf. Want tuurlijk is deelnemen aan deze wandeling spannend.

Aangekomen bij het poortgebouw nemen we de tijd om met elkaar kennis te maken. Nogmaals herhalen we onze naam en vertellen met welk verlies in ons hart we gekomen zijn. Soms zijn dat meerdere verliezen maar er is er altijd eentje die nu op de voorgrond staat. Zoals je dochter verliezen meer op de voorgrond staat dan je moeder verliezen. Soms heeft het overlijden van een familielid ook het verlies van meerdere familieleden tot gevolg. We luisteren en we delen. En we zijn voor elkaar aandachtige getuigen.

We vervolgen onze weg over de prachtige paden van Elswout. Wat zijn er veel vogels te horen wanneer het even stilvalt. Aan de hand van getrokken vragen kaartjes vindt er steeds een gesprekje plaats. Wanneer ik achterom kijk wordt er druk gepraat. Er valt veel uit te wisselen. Het werken met vragenkaartjes geeft houvast en opent soms ook nieuwe perspectieven. Voorbeelden van vragen zijn bijvoorbeeld wat doe jij om goed voor jezelf te zorgen. Hoe gaat jou dit af? Zijn er boeken, films, teksten die jou inspireren? Kun je daar iets over delen? Op welke manier vind jij op dit moment ontspanning? Ook al zijn de verliezen in tijd en relatie van verschillende orde deze vragen helpen om elkaar te ontmoeten in tijden van verlies en herstel.

Na de wandeling lunchen we met elkaar. Daar zitten elf mensen aan tafel die elkaar voorheen niet kenden en elkaar hebben gevonden. Wat een rijkdom!

De volgende troostwandeling is zaterdag 16 september. Ben jij erbij? Aanmelden kan vanaf nu.


Troostwandeling op zaterdag 19 september

aanmelding

Frances NuijenWe zijn elkaars getuigen. Een terugblik op de eerste Troostwandeling.