Blog

Zet je eigen doodskist in elkaar!

on 19 februari 2023

Wat?
Nee?
Echt?
Wat leuk!
Dat wil ik!
Is het echt waar?
Even opzoeken….

Dit is wat er allemaal door mij heen ging toen ik de Ikea flyer zag van een bouwpakket voor een doodskist in het Uitvaart Museum Tot Zover. Een doodskist zet je op dezelfde wijze in elkaar als je een Billy boekenkast las ik in de flyer. Ik moet bekennen dat mij dát niet altijd eenvoudig afgaat. Het is toch altijd gepiel om alles op de goede plek aan elkaar te bevestigen. Dus is het zelf in elkaar zetten van een doodskist iets wat handig is om te willen?

En ik zag al voor mij hoe je met zweet op het voorhoofd de doodskist in elkaar zet omdat het lichaam er in moet. Want de visite die afscheid komt nemen staat zo voor de deur! Of dat je de kist met lichaam en al optilt en dan oeps, de bodem laat los! Wat een hilariteit en ontzetting zal dat geven.
Een doodskist van Ikea is natuurlijk niet uniek maar geeft wel de mogelijkheid om ook in deze fase van het afscheidnemen je toewijding, betrokkenheid tot uitdrukking te brengen.

Er gingen dus tal van sensaties door mij heen toen ik de flyer las en de doodskist zag. Ook onmiddellijk gevolgd door “hoe kan het dat ik dit niet weet”.
Gelukkig bood Google uitkomst. Daar las ik: Dödlik, de fictieve IKEA doodskist, is het resultaat van een studentenproject aan de Willem de Kooning Academy richting Advertising. Studentontwerpers Nelleke van Lomwel en Laura Hooreman creëerden in 2017 een hoax door Dödlik instructiefolders te verspreiden, wat de suggestie zou wekken dat Ikea met een nieuw product op de markt zou komen.

Behalve deze doodskist is er nog veel meer te zien in het Museum Tot Zover in Amsterdam waar ik een bezoekje bracht met twee collega’s van de community Verbinding in Verlies. Veel informatie en beeldmateriaal over afscheidnemen in verschillende culturen. En nu met een tijdelijke expositie over kanker. Ga je naar het museum vergeet dan niet ook een wandeling te maken over de begraafplaats de Nieuwe Ooster waar het museum zich bevindt. Ik heb mijn ogen uitgekeken, wat een mooie herdenkplekken.

Frances NuijenZet je eigen doodskist in elkaar!