Blog

Afscheid nemen van een werksituatie

on 19 augustus 2021

Nu dat heb ik recent gedaan.  En dat beviel goed door alle voorbereidingen.

Acties

Ik heb heel veel documenten verwijderd. Wat bewaard een mens toch veel! Mijn inbox doorgelopen en mensen waar ik veelvuldig contact mee had een persoonlijke mail gestuurd om te vertellen over mijn vertrek. Vaak heb ik in die mail een foto geplakt van een gebeurtenis waar we samen deel uit maakten.

Onderweg heb ik natuurlijk ook getreurd om de kapitaalvernietiging van alle kennis die ik heb vergaard. Leuke en nare gebeurtenissen nog een keer de revue laten passeren. Lades leeggemaakt. De laatste berichten op sociale media geplaatst die gerelateerd waren aan deze werkgever.

Afscheidsritueel

En mij afgevraagd welk afscheidsritueel past bij mij? Ik houd van het persoonlijke contact waarin we niet elkaar informeren maar waar ook een uitwisseling plaatsvindt. Dus het werden kleine afscheidsmomentjes, waar ik het liefst ben namelijk, in de natuur.

Afscheidsbrief

En daarnaast heb ik een afscheidsbrief geschreven voor mijzelf. Daarvoor heb ik de oefening gebruikt die staat in het boek ‘Professioneel begeleiden bij Verlies’.

Vragen die je beantwoord zijn bijvoorbeeld:

Waarover maak jij je boos

Hoe boos ben je

Welke verwijten heb je

Waar ben je achteraf blijf mee

Waar kan de ander jou voor bedanken.

Het schrijven van zo’n brief gaat natuurlijk ook bij mij met enige tegenzin gepaard maar is de moeite waard. Opeens ontdek ik nog andere facetten aan gebeurtenissen. Ik stond stil bij waar vergeving nodig is Maar ook wat voor waardevols ik achterlaat. Een aanrader dus. En vervolgens heb ik een resumé van deze brief gestuurd aan alle collega’s.

Wil je deze en ook de andere vragen voor deze afscheidsbrief ontvangen stuur mij dan een mail.

Daar een of twee sessies aan wijden kan natuurlijk ook. Maak dan een afspraak.

Frances NuijenAfscheid nemen van een werksituatie