Blog

levensboom tekeken

Over veerkracht

on 19 januari 2020

Een van mijn liefste citaten over het belang om stil te staan bij pijn is een citaat van Christa Anbeek.

Als we spreken over wat pijn deed en afbrak, hebben we het ook over, wat hielp, hoe we terugveerden, waar nieuwe mogelijkheden zich aandienden, waar we iets ontdekten wat we nog niet eerder zagen.

Christa Anbeek 

Stapeltjes verdriet

Soms vraag ik klanten hun levensboom te tekenen om zo zichtbaar te krijgen waar de pijn plekken zitten. Dit is een mooie oefening wanneer er sprake is van stapeltjes verdriet ( een begrip van Sabine Noten)

Met de oefening van de levensboom kan je ontdekken wat een verlieservaring ( bijvoorbeeld verhuizing, overlijden van familieleden, opgroeien in een onveilige situatie, ziekte, scheiding, niet gewenste kinderloosheid) voor jou betekende. En wat jij je ondanks of dankzij eigen hebt gemaakt. Dan kan een kwaliteit zijn, een levensovertuiging, missie, een levenswijsheid. Dat is wat ik beschouw als ‘terugveren en waar mogelijkheden zich aandienden”.

Soms heb je als gevolg van een verlies je afgesloten omdat de pijn groter was dan je kon dragen op dat moment. Je hebt als het ware een muurtje om je hart gebouwd dat invloed heeft op jou en je relatie met anderen. Wanneer dit muurtje langdurig blijft staan krijg je daar last van bij latere verlieservaringen of je merkt later dat je jouw leven niet ten volle leeft.

Kwaliteiten ontwikkelen

Een voorbeeld uit mijn eigen leven. Als jong meisje van ongeveer 14 jaar had ik besloten om nooit meer iets te voelen na weer een grote teleurstelling. Dat heb ik tot en met mijn 22ste vol gehouden. Tot dat die teleurstelling als het ware bij mij aanklopte om alsnog gevoeld te worden. Tussen mijn 14de en 22 jaar heb ik  wel de kwaliteit van wilskracht ontwikkelt. En na  mijn 22ste ben ik het muurtje gaan afbreken dat ik om mijn hart gebouwd had. En kon ik integreren wat ik toen had meegemaakt en kwam er de kwaliteit vrij om nabij te zijn bij mensen wanneer het donker is hun bestaan.

Heb je meerdere verlieservaringen en wil je ontdekken welke kwaliteiten zich als gevolg en dankzij die pijn hebben ontwikkeld maak dan een afspraak voor een gratis telefonisch oriëntatiegesprek.

 

Frances NuijenOver veerkracht