Blog

Zoeken naar? Naar wat eigenlijk?

on 12 februari 2024

Ik ben geboren in een Rooms katholiek gezin. Het was de tijd dat de Pastoor nog langs kwam om te vragen of er al weer een kindje werd verwacht!  In de woonwijk stond de kerk en de kleuterklas, lagere school en de Mavo met allemaal een rooms katholieke signatuur.  Naar deze scholen ging ik vanzelfsprekend. Zo rondom mijn 15de verzette ik mij tegen de kerkgang en er volgde een  lange strijd met mijn ouders over de verplichting om op zondag naar de kerk te gaan. Na veel ruzies gaven ze het op  en ik ging niet meer naar de kerk.

Toch was er in mij een zaadje geplant bleek later  Want ik heb wel de kerk maar het mystieke  en spirituele niet losgelaten. Ik wist zeker dat er meer was tussen hemel en aarde. Dat er een wijsheid en liefde was die groter was dan een mens zich kon voorstellen.  Zo rondom mijn 20ste begon mijn zoektocht. Ik  kwam in aanraking met het Tibetaans boeddhisme en bezocht regelmatig trainingen bij het Maitreye Instituut. Ook volgde ik een leergang boeddhistische psychologie. Dat was een intensief programma van het schrijven van je levensverhaal op verschillende manieren zoals je geschieden vanuit het nu terugschrijven. Je levensverhaal schrijven in blokken van 7 jaar. Je levensverhaal schrijven zonder ik erin. Zo ontstonden er steeds weer nieuwe, verhelderende én ruimte gevende perspectieven. Wat mij ook zo aansprak in deze leergang was dat er zulke concrete oefeningen waren bijvoorbeeld rondom vergeving. Hoe je dat zou kunnen oefenen. Of oefeningen om je te bevrijden van negatieve gedachten. Iets wat de kerk wel predikte maar niet vertelde hoe je dat nu moest doen.

Later heb ik mij kortstondig verdiept in het Soefisme en ook heb ik nog een aantal jaren een leraar gehad die zijn wortels had in de Islam.

Om nog meer kennis en wijsheid te vergaren deed ik  de opleiding voor ongebonden geestelijk verzorger. En ongeveer 10 jaar geleden heb ik mij opnieuw laten dopen in de Vrij Katholieke Kerk. De cirkel was in zekere zin rond. Het is een zoektocht  geweest van afscheid nemen, verlies en nieuwe ontdekkingen doen. Het is een rijke weg geweest.

Ben jij ook zo een weg gegaan? Wil je daar over horen en misschien zelf ook iets over vertellen? Kom dan naar de lezing van Gerard Jansen op woensdagavond 21 februari in de Raphaelkerk te Bloemendaal.  Hij is priester in deze kerk en spreekt over Verlies van Geloof.

Kom jij? Meld je dan aan door een mail te sturen naar info@francesnuijen.nl. De lezing begint om 20.00. Voor de toegang vragen we een donatie van 6,50. Maar je mag ook meer of minder geven.

Frances NuijenZoeken naar? Naar wat eigenlijk?