Blog

De eerste emoties bij scheiding

on 12 juni 2023

Het meest opvallende verschil van verlies door overlijden of door een scheiding is de eerste emotie die zich aandient. Bij overlijden is dit vaak verdriet en bij een scheiding woede. Ik moest hier aan denken toen ik de film After Live zag op Netflix. De hoofdrolspeelster trapt uit woede en met heel veel kracht de lantaarnpalen uit nadat ze kerst heeft “gevierd” met haar ex, zijn nieuwe vrouw en de kinderen. Een indrukwekkend fragment en voor mij ook zo’n symbolische daad. Aanvaarden dat het licht uit de relatie is gaat met horten en stoten en vraagt weer een heel ander aanvaarden dan dat het licht in de ander dooft door overlijden.

Ik raad de film aan als je in een scheiding zit of zat. Je vindt ongetwijfeld herkenning en misschien moet je netzo als ik dan wel lachen.

Link naar Staying Alive op Netflix

Frances NuijenDe eerste emoties bij scheiding