Blog

bitter

Onvervulde behoeften

on 24 juli 2022

Regelmatig spreek ik vrouwen die na hun scheiding bitter zijn geworden. Of zich rancuneus gedragen. De mondhoeken hangen naar beneden. Er zit een dofheid in hun ogen. Iedereen (her)kent wel zo’n vrouw toch?  Ik kende die vrouw in mijzelf en herken die vrouw bij andere vrouwen. En dan denk ik: wat jammer of wat zonde. Het is net alsof er iets kostbaars, moois verloren is gegaan.

En natuurlijk wil je niet bitter zijn. Want die bitterheid voelt naar. En neemt bezit van je waardoor op andere levensgebieden die bitterheid er ook is. Het lukt je steeds minder om je leven met levenslust te leven.

Wat zou je kunnen doen om te stoppen met bitterheid? Vraag jezelf eens af welke essentiële behoeften niet is vervuld. Dat is een beweging naar binnen. En vertel over die wond én de niet vervulde behoefte. Want daar zit een verlies dat je aan te nemen hebt. Meer weten? Lees dan eens over geweldloze communicatie van Marshall B. Rosenberg.

Oefenen samen met andere vrouwen? Meld je dan aan voor de cursus Verder na de breuk

Frances NuijenOnvervulde behoeften