Deze uitspraak resoneerde in mij tijdens het symposium Werken met trauma, nieuwe wegen en nieuwe dimensie georganiseerd door de Trauma Company.
Nu organiseer ik al weer een aantal jaren Troostwandelingen rondom Haarlem omdat de natuur zo heilzame invloed heeft op ons zenuwstelsel. Nergens anders kunnen al onze verschillende zintuigen zo aangesproken worden als in de natuur. En juist het activeren van de verschillende zintuigen en bewegen zijn belangrijke ingrediënten bij herstel van ingrijpende (verlies) ervaringen. Want ingrijpende ervaringen hebben ook effect op je zenuwstelsel. En om te voorkomen dat spanningen zich vastzetten of om juist van die spanningen te herstellen zijn de zintuigen en het lichaam belangrijk.
In de natuur zijn zoveel verschillende geuren, kleuren en geluiden! Je kan de wind voelen maar ook de verschillende bomen, grassen voelen. En wie heeft niet de ervaring van ontspanning en verfrissing na een wandeling in de natuur? Ook al ben je daarna moe. Soms van de inspanning en soms juist door ontspanning.
Deze ervaringen krijg je niet zomaar in en van de natuur. Het vraagt vertraging en aandacht voor wat je allemaal kan ervaren tijdens een wandeling. Zoals bijvoorbeeld langzamer lopen, af en toe stilstaan. Snuiven, diep ademen, met je handen voelen zijn zo wat oefeningen die kunnen passeren tijdens de wandelingen die ik begeleid.
Ook kan jij je in de natuur bewust worden van het wonder dat de natuur is. De opeen volgende seizoenen maken steeds weer een andere natuurbeleving mogelijk. Er is een voortdurende verandering! Die voltrekt zich in de natuur én is ook de essentie van het leven. Want in elke stagnatie zit een beweging verborgen. Zodat we weer voluit gaan leven. Dat is toch een wonder!
Join the conversation