Blog

Je zintuigen als poort naar ontspanning

on 24 maart 2023

Deze week organiseerde ik voor de laatste keer voor de vakantie Wandelen met zin(tuigen). In het najaar staat deze wandeling opnieuw op het programma omdat die mij zo dierbaar.

Iedereen die een verlies heeft geleden komt in zijn overlevingsstrategie terecht. (vechten, vluchten of bevriezen) . Gewoon omdat het verlies te groot, te intens is om in ene keer te bevatten. Overigens zijn er nog heel veel andere aanleidingen waardoor je in je overlevingsstrategie terecht komt.

Met het inzetten van je overlevingsstrategie neemt de spanning in je lichaam toe en soms gaat dit gepaard met fysieke klachten. Daarnaast wordt je ademhaling sneller en/of oppervlakkiger. En er gebeurt ook iets met je zintuigen. Sommige zintuigen raken als het ware verkrampt. Je kan bijvoorbeeld alleen nog het getik van de verwarming horen of het pianospel bij de buren drijft je tot razernij. Of je proeft niet werkelijk meer wat je eet. Ook kan je gefocust raken op een ding waardoor je geen ruimte meer kan ervaren om je heen.

Je kunt jezelf ontstressen en weer openen door bewust aandacht te geven aan je zintuigen. Vooral die zintuigen die alleen nog op de achtergrond aanwezig zijn. Tijdens het wandelen besteedde we aandacht aan de zintuigen.

Ook al zijn er voorlopig geen wandelingen meer en spreekt bovenstaand je aan schrijf je dan in voor de workshop Het lichaam rouwt mee van 29 april én 20 mei. Daar besteden we een dagdeel aan het kalmeren van het lichaam door het gebruiken van onze zintuigen. Lees hier meer.

Frances NuijenJe zintuigen als poort naar ontspanning