Blog

Werken met beelden.

on 30 oktober 2022

Laatste oefende ik bij ‘Saratraint’ mijn pitch van 6 minuten. Best wel lang voor een pitch. Dus ik kon er aardig wat informatie in kwijt.

Ik vertelde over de leerweg Verlieskunst. Dat deze titel eigenlijk twee betekenissen heeft. Het is werkelijk een kunst om na een ingrijpend verlies opnieuw je leven vorm te geven. Zoals het was is voorbij. Waar jij onderdeel van was bijvoorbeeld de partnerrelatie is ook voorbij. Taken en rollen veranderen ingrijpend.

De leerweg heet ook Verlieskunst omdat we werken met onze handen aan verschillende beelden. Tijdens deze leerweg gaan we vilten. Ik kan je verzekeren dat er weinig nodig is om iets moois te vervaardigen. De materialen zoals merinowol en zijde helpen daarbij.

Kunst activeert verschillende zintuigen. Bij het vilten zijn dat met name  het voelen ( de tastzin), zien en ruiken. Je komt uit het malen, ontspant en daardoor kunnen nieuwe perspectieven ontstaan.

Dit is zo’n voorbeeld. Deze week liep ik in Elwout en opeens begon het keihard te regenen. Verkeerde schoenen en broek aan dus in korte tijd was ik doorweekt. Balen dus!  Tot dat ik de vogeltjes hoorde kwetteren, de druppels op de bladeren hoorde spetteren. De frishuid van de natuur rook. De druppels op mijn gezicht voelde en opeens ruimte in mijn borstkas ervaarde. De situatie veranderde niet maar wel ervaarde ik hem anders. Er ontstond een ander perspectief!

De afbeelding is een gevilt beeld van Marleen van Geldorp. Zij begeleidt mede de leerweg Verlieskunst.

Frances NuijenWerken met beelden.