Blog

gevangen in gedachten

Draden van pijn na een scheiding

on 5 juli 2022

Ik weet nog wel dat ik na mijn relatiebreuk eindeloos bezig was gebeurtenissen uit die relatie  te laten passeren. Hele innerlijke dialogen voerde ik terwijl ik in bed lag, op de fiets zat. Voortdurend was ik weg uit het hier en nu en keek ik terug. Ik had als het ware de tijd stil gezet. En zat in een web van herhalende gedachten gevangen. Toendertijd mijn overlevingsreactie. Waardoor ik niet toe kwam aan mijn verdriet om het verlies van mijn toekomstperspectief, bij iemand horen, vertrouwen.

Het verlies activeerde ook ervaringen die mij eerder hadden verwond.  En die nog of opnieuw aangekeken moesten worden. Dat soort ervaringen herken je door zinnetjes die beginnen met: Zie je wel dat….. Of dat overkomt mij nu altijd. Waarom gebeurt mij dit altijd? Ik heb altijd de pech dat……

Daarnaast wordt je vaak ook geconfronteerd met eenzaamheid door de afwezigheid van de ander. En ben je iemand die dat kan dragen? Of raakt het beladen omdat je het verbindt met bijvoorbeeld falen? Een negatief zelfbeeld?

Kortom het rouwproces van een verbroken relatie kent vele lagen. Welke lagen herken jij?

Heeft jouw relatie schipbreuk geleden? In september begeleid ik een cursus speciaal voor vrouwen. Download hier de flyer

Frances NuijenDraden van pijn na een scheiding