Blog

Vertragen na ingrijpend verlies

on 27 maart 2022

Ik merk in mijn werk dat er te weinig kennis is over de impact van verlieservaringen. Tijdens de cursus VerliesKunst heb ik verteld dat iemand verliezen door overlijden de meest stressvolle gebeurtenis is in iemand zijn leven. Het is mentaal en emotioneel zwaar maar ook fysiek. De stress activeert een enorme spanning die je millimeter voor millimeter weer kwijt moet raken. Want je lichaam schiet in een overlevingsreactie. Soms blijft de schok maanden hangen in je lijf en beschermt je zo tegen gevoelens die je anders overspoelen.

Rouwen is hard werken en daar wordt je enorm moe van. Daar aan toe te geven, je dagelijkse leven daarop aanpassen is een ‘must’. De vertraging helpt je om de betekenis van het verlies voor jou te ervaren. Dit valt onder de eerste taak die je als nabestaande te doen hebt. Daarover vertelt Manu Keirse in dit filmpje.

Frances NuijenVertragen na ingrijpend verlies