Blog

Afscheid nemen doe je keer op keer

on 20 maart 2022

Na het grote formele afscheid zoals het sluiten van de kist, de afscheidsbijeenkomst volgen er nog veel meer afscheidsrituelen. Dat was het onderwerp van deze VerliesKunst bijeenkomst die ik samen met Annemarie Sybrandy organiseer.

Rituelen die passeerden waren bijvoorbeeld het plaatsen van een foto van jouw dierbare in het midden van de kamer of juist het weer verplaatsen van de foto naar buiten. Het dragen van een t-shirt van de overledene. Het neerzetten van de lievelingsbloemen.

Soms dient het afscheid zich ook aan door  een voorwerp dat kapot gaat of het moeten verlaten van de woning waar je hebt gewoond. Ook stellen we rituelen uit terwijl we weten dat het daar wel tijd voor is. Omdat je het zo pijnlijk vindt om weer een stap te maken van toen naar nu.

Frances NuijenAfscheid nemen doe je keer op keer