Blog

kwetsbaar

Hoezo spiritualiteit?

on 8 december 2020

Wat ontbreekt op mijn website is om iets te vertellen over spiritualiteit. Ik voel mij daar verlegen en kwetsbaar over. Eigenlijk is dat ook een gepasseerd station nu ik in het laatste jaar zit van de opleiding geestelijk begeleider. Ik ben juist dit jaar gaan doen omdat woorden als spiritualiteit, transcendentie, zingeving resoneren bij mij. En een dimensie zijn in mijn werk ook al verwoord ik die niet.

En wie wil – lees vooral de komende tijd mijn blogs die gaan over bekennen en verkennen van deze thema’s.

Waar zit spiritualiteit? Carlo Leget* geeft het volgende antwoord:

  • heeft te maken met levensvragen
  • begint met geraakt worden
  • zet mensen in beweging
  • heeft te maken met transcendentie ( het meerdere, wat ons overstijgt, wat ons omvat)
  • is verbonden met transformatie; mensen veranderen er innerlijk door;
  • vraag om onderhoud in culturele vormen.

Als kind had ik al levensvragen: waarom ben ik op deze wereld, waarom is iets fout? Ik zocht antwoorden die voorbij het rationele denken lag. En waar de kerk mij geen antwoord opgaf. Zo terugkijkend was ik al heel vroeg op zoek naar een wijsheid waar ik antwoorden kon vinden.

Cliƫnten die verlies hebben geleden zijn soms ook op zoek naar antwoorden die vanuit een andere dimensie antwoord geven. Antwoorden die het alledaagse overstijgen en tegelijkertijd omvat en daarom bevrijdend werkt.

Stil worden, werken met teksten, uiten via beelden kunnen daarbij behulpzaam zijn. Het is in ieder geval een proces wat we samen gaan. En waar een attitude voor ons beiden van ‘verwonderd willen worden’ belangrijk is.

* In het boek Antwoord geven op het leven zelf van Job Smit

Frances NuijenHoezo spiritualiteit?