Blog

hoe geef ik troost

Hoe geef ik troost

on 31 mei 2020

Wat is troosten eigenlijk? Te vaak wordt troosten verward met beter, minder maken van wat er wordt gevoeld bij verlies. En dat wil je natuurlijk heel graag wanneer je bij iemand bent die een verlies heeft geleden. Terwijl je tegelijkertijd weet dat dit niet kan.

Voor mij is troosten datgene doen wat de ander nodig heeft om de omvang van zijn verlies onder ogen te zien. Of om de pijn van het verlies te ervaren. Of om een weg te vinden om het leven weer te gaan leven na het verlies. Maar ook begrip hebben wanneer er wordt weggekeken, gerationaliseerd of er geen woorden zijn.

In dit artikel vertelt psycholoog Manu Keirse (73), gespecialiseerd in omgaan met verlies en verdriet hoe te troosten en hoe vooral niet. En als ik het artikel lees hoor ik hem praten met zijn Vlaamse tongval. Alle woorden lijken dat nog vriendelijker, zachter te worden. Toen ik een opleidingsmodule bij hem volgde heb ik daar zo van genoten.

Een mooi troostlied vind ik “Kom dan bij mij” van Brigitte Kaandorp. Het zou nog mooier zijn geweest wanneer de titel van dit lied iets in de trant zou zijn “dan kom ik naar jou”.

Frances NuijenHoe geef ik troost

Join the conversation