Blog

Verwerk je verlies?

on 3 oktober 2019

 

Vandaag sprak ik een vrouw en die beweerde  “jullie verliesbegeleiders hebben een hekel aan het woord rouwverwerking toch?” Nu kan ik moeilijk voor iedereen spreken maar inderdaad ik vermijd het woord rouwverwerking. Omdat het de indruk wekt dat je verlies kan verwerken tot het er niet meer is. En dat is een illusie.

Verlies laat altijd een ‘afdruk’ achter. Of het nu verlies is van een dierbare, van vertrouwen, een wens die nooit meer gerealiseerd gaat worden of een ander verlies  Het is een wond die op zijn minst  blijft schrijnen, gevoelig blijft en die jou verandert. Daardoor blijf je het verlies met je meedragen.

Ben je ongewild kinderloos dan kom je dat verlies steeds weer tegen bijvoorbeeld als vriendinnen kinderen krijgen en oma worden. Of wanneer je partner overlijd en jij je realiseert dat er meer dan een opzicht geen ‘wij’ is.

Het filmpje Father en Daughter maakt misschien duidelijk wat ik bedoel. Een animatie van Dudok de Wit met muziek van Tord Gustavsen. Het toont het verlies van een vader en hoe de dochter steeds weer terugkeert naar de plek waar ze haar vader voor het laatst heeft gezien.

Keer jij ook regelmatig terug naar dat moment verlies en kom je niet aan herstel toe? Maak dan een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek om na te gaan of ik degen ben om jou te begeleiden.

Frances NuijenVerwerk je verlies?

Join the conversation