Blog

verbinding maken

Omgaan met teleurstellingen

on 12 augustus 2019

In deze periode waarin teleurstelling mij parten speelt, zoek ik manieren hoe ik die nu te boven kan komen Ik bied je geen cursus maar wel een aantal tips.

En ik ben tot het volgende gekomen:

Tips om te herstellen

  • Tijd nemen om mijn wonden te likken. Dat wil zeggen geen overvol dagprogramma zodat het niet erg is dat ik slecht slaap. Rouwen om het verlies van de verbinding.
  • Mijn vrienden vragen naar mij te luisteren terwijl ik mijn verhaal vertel. Juist dan kan ik de volledigheid van mijn gekwetstheid ervaren.
  • En andere vrienden weer om hulp vragen met mij mee te denken over “wat is wijs in deze situatie”. En wijs gaat om kijken wat deze situatie nodig heeft.

En schoot ik voorheen in de vechtmodus als overlevingsstrategie – nu heb ik mij voorgenomen dat niet te doen.Dat is verlaten van vertrouwd terrein. Ik ga mijn gelijk niet proberen te halen of de ander een hak zetten. Wel richt ik mij op het aanvaarden van de teleurstelling. Dat betekent in mijzelf ruimte maken én de teleurstelling toelaten. En dat gaat niet in ene keer. Maar stap voor stap. En ook de tijd nemen, “gewoon” wachten tot zich weer een impuls aandient om contact te zoeken met de mede-betrokkenen.

Zit je ook in zo’n situatie van grote teleurstelling en zoek je daar je weg in? Het helpt om daar met mij over te praten en samen een weg te zoeken die gebaseerd is op toelaten en niet op verdediging.

Frances NuijenOmgaan met teleurstellingen

Join the conversation