Blog

Omgaan met teleurstellingen

on 12 augustus 2019

Dan denk ik gelijk aan de flyer op de pui van een winkel “de cursus Omgaan met Teleurstellingen gaat wederom niet door”. Ik zou willen dat die wel doorging dan gaf ik mij daar onmiddellijk voor op!

In deze periode waarin teleurstelling mij parte speelt, zoek ik manieren hoe ik die nu te boven kan komen. En ik ben tot het volgende gekomen:

  • Tijd nemen om mijn wonden te likken. Dat wil zeggen geen overvol dagprogramma zodat het niet erg is dat ik slecht slaap.
  • Mijn vrienden vragen naar mij te luisteren terwijl ik mijn verhaal vertel. Juist dan kan ik de volledigheid van mijn gekwetstheid ervaren.
  • En andere vrienden weer om hulp vragen met mij mee te denken over “wat is wijs in deze situatie”.

En schoot ik voorheen in de vechtmodus als overlevingsstrategie – nu heb ik mij voorgenomen dat niet te doen. Ik ga mijn gelijk niet proberen te halen of de ander een hak zetten. Wel richt ik mij op het aanvaarden van de teleurstelling. Dat betekent in mijzelf ruimte maken én de teleurstelling toelaten. En dat gaat niet in ene keer. Maar stap voor stap. En ook de tijd nemen, “gewoon” wachten tot zich weer een impuls aandient om contact te zoeken met de mede-betrokkenen. Dat betekent mij niet laten leiden door mijn wil of verlangen naar harmonie.

Zit je ook in zo’n situatie van grote teleurstelling en zoek je daar je weg in? Het helpt om daar met mij over te praten en samen een weg te zoeken die gebaseerd is op toelaten en niet op verdediging.

Frances NuijenOmgaan met teleurstellingen

Join the conversation