Blog

filosofen

Ben jij je werk verloren?

on 15 december 2018

Rouwen om verlies van werk wordt regelmatig niet erkend of herkend. Dat merk ik bij de  mensen die ongewild hun baan zijn kwijtgeraakt en  naar mij worden doorverwezen, omdat ik jarenlang actief ben geweest als loopbaanbegeleider en re-integratieconsulent. Ze zitten in de knoop, voelen zich lichtgeraakt, zijn enorm boos. Reacties die passen bij verlies. Ook bij verlies van werk.

Zingeving

Verlies van werk kan vragen oproepen. Wat is de zin van mijn bestaan of van mijn leven nu ik niet werk? Wie ben ik nu ik geen ondernemer of werknemer meer ben?
Ook kan ‘oud zeer’ geraakt worden. Dat is vaak hoorbaar in wat ik de ‘tussen de regel zinnetjes’ noem. Denk aan uitspraken als ‘Zie je wel, ze moeten me niet!’ of ‘Ze moeten altijd mij hebben! Ik heb zo hard gewerkt en nu hebben zij mij niet meer nodig’.
Vaak en hard solliciteren om deze gevoelens en gedachten te beteugelen? Vaak werkt dat niet.

Herstel

Wanneer je je hierin herkent, neem dan eens even de tijd.
Om het antwoord te ontdekken op de vraag wat de zin is van jouw leven nu je niet (betaald) werkt. Het antwoord dat je vindt, zal je helpen om jezelf minder te verliezen in een verbeten zoektocht naar nieuw werk. Misschien dat je het ook lukt om (tijdelijk) de zin te ontdekken in andere activiteiten dan betaald werk. Het verlies wordt niet ongedaan gemaakt, rouwen blijft nodig. Maar zo ben je wel bezig om te herstellen.

Een boek dat ik aanraad is ‘Waarvoor je leeft’ van Hans Alma en Adri Smaling.

Mocht je last hebben van die ‘tussen de regel zinnetjes’, dan zit daar een verhaal aan vast. Misschien is nu wel de tijd aangebroken om dit verhaal te vertellen. Verbaal of non-verbaal.  Geef jezelf dan drie sessies cadeau! Om jouw verhaal aan mij te vertellen en te herstellen.

Frances NuijenBen jij je werk verloren?