Blog

Ontslag en wat dan?

on 15 december 2018

Soms worden mensen die ongewild hun baan zijn kwijtgeraakt naar mij doorverwezen, omdat ik jarenlang actief ben geweest als loopbaanbegeleider en re-integratieconsulent. Ze zitten in de knoop, voelen zich lichtgeraakt, zijn enorm boos. Reacties die passen bij verlies. Ook bij verlies van werk.  Maar rouwen om verlies van werk wordt regelmatig niet erkend of herkend.

Dit verlies van werk kan vragen oproepen. ‘Wat is de zin van mijn bestaan of van mijn leven nu ik niet werk?’
Ook kan ‘oud zeer’ geraakt worden. Dat is vaak hoorbaar in wat ik de ‘tussen de regel zinnetjes’ noem. Denk aan uitspraken als ‘Zie je wel, ze moeten me niet!’ of ‘Ze moeten altijd mij hebben! Ik heb zo hard gewerkt en nu hebben zij mij niet meer nodig’.

Vaak en hard solliciteren om deze gevoelens en gedachten te beteugelen? Vaak werkt dat niet.

Wanneer je je hierin herkent, neem dan eens even de tijd.
Om het antwoord te ontdekken op de vraag wat de zin is van jouw leven nu je niet betaald werkt. Het antwoord dat je vindt, zal je helpen om jezelf minder te verliezen in een verbeten zoektocht naar nieuw werk. Misschien dat je het ook lukt om (tijdelijk) de zin te ontdekken in andere activiteiten dan betaald werk. Het verlies wordt niet ongedaan gemaakt, maar zo ben je wel bezig om er van te herstellen.

Een boek dat ik aanraad is ‘Waarvoor je leeft’ van Hans Alma en Adri Smaling.

Mocht je last hebben van die ‘tussen de regel zinnetjes’, dan zit daar een verhaal aan vast. Misschien is nu wel de tijd aangebroken om dit verhaal te vertellen. Verbaal of non-verbaal.  Geef jezelf dan drie sessies cadeau! Om jouw verhaal aan mij te vertellen en te herstellen.

 

Frances NuijenOntslag en wat dan?

Join the conversation